Actueel

CategoryOude helden van de WdKA, 4: Monografie als monument voor oud-student Johan van Berkel (1913-1956)
Zijn ze je wel eens opgevallen, deze reliëfs? Ze zitten aan de gevel van het Minervahuis aan de Meent: een visser onder andere, een visvrouw, een harmonicaspeler – figuratief allemaal, maar wél gestileerd.

Ze werden gemaakt door de beeldhouwer Johan van Berkel (1913-1956). Tussen 1927 en 1937 leerde hij het vak op de avondopleiding van de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam. Overdag werkte hij in het stukadoorsbedrijf van zijn vader. Dat was toen een heel gebruikelijke manier van doen.

Jaren 30: Johan van Berkel (rechts onder), zijn docent en zijn mede-studenten: wie herkent ze???

Later gaf Van Berkel les op een LTS. Daarnaast werkte hij als beeldhouwer – in die tijd kon je maar moeilijk rondkomen van full time kunstenaarschap alleen.

31 maart 1948: Johan van Berkel onthult zijn beeld ‘De Pelikaan’ en H.J.C. Haver, pastoor van de Lambertusparochie in Kralingen kijkt toe…

Toch werkte Van Berkel ook een aantal grote opdrachten. De meest bekende zijn ‘De Pelikaan’ in het Kralingse Bos, en een ‘Engel-met-Bazuin’ op de Algemene Begraafplaats in Rotterdam Crooswijk. En dus ook die gevelsculpturen aan het Minervahuis , een van de eerste panden in de binnenstad van na het bombardement van mei 1940. De sculpturen stellen bekende straattypen voor, die vroeger op die plek hadden gewoond. Daarbij hoorde ook het ‘duivenvrouwtje’ . Écht ‘kunst voor in de stad’ dus, maar op een heel andere manier gedacht dan de studenten van WdKA’s StadsLab tegenwoordig.


Van Berkel’s zoon Jeroen schreef een boek over zijn vader en diens werk. Een mooi monument voor een bijna verdwenen opvatting over kunst!
Jeroen van Berkel. ‘Johan van Berkel, beeldhouwer’. Eindhoven, VBK Editorial Management, 2006 ISBN 90-806917-2-0. € 50. Bestellen via Jeroen van Berkel .

Terug19-09-2006

Nieuwsbrief ontvangen?

Vul je emailadres in en ontvang regelmatig de WdKA-nieuwsbrief.