Actueel

CategoryMarjan Laaper toont videowerk ‘Untitled (Dancing Boy)’ in Wolfsburg/BRD
Marjan Laaper (1971) studeerde in 1994 af bij Autonoom, en gaf enige jaren Ideeontwikkeling in de Propedeuse. Ze heeft zich gespecialiseerd in grootschalige videoprojecties. Met behulp van reisbeurzen werkte ze onder andere in de Verenigde Staten en Japan. In 2001 was ze ‘artist in residence’ in Sapporo. In Japan ging Laaper ertoe over, mensen en de natuur ‘kaal’ te filmen: zonder zaken te ensceneren, en met simpele technische middelen. Heel simpele dingen uit het dagelijks leven worden zo op poëtische, soms zelfs filosofische wijze in beeld gebracht.
De video ‘Untitled (Dancing Boy)’ toont een moment dat in het leven van alledag zeldzaam is: een ogenblik van gewichteloos geluk. Laaper toont een Japanse schoolklas die een sportveld oversteekt. Een van de kinderen komt wat achteraan en begint pirouetten te draaien. De jongen beweegt volkomen spontaan en vrij, als een danser.
Deze video is van 1 t/m 30 april 2006 te zien op een LED-schermwand aan de gevel van het ZeitHaus Museum van Autostadt in Wolfsburg in Duitsland. Daar is normaliter de geschiedenis van Volkswagen te zien, en automobiliteit in het algemeen. Laaper’s videowerk wordt getoond in het kader van de ‘Movimentos Festwochen’ in Autostadt, waarin de dans als meest oorspronkelijke menselijke bewegingsvorm centraal staat.
Terug23-03-2006

Nieuwsbrief ontvangen?

Vul je emailadres in en ontvang regelmatig de WdKA-nieuwsbrief.